U Bračnom i obiteljskom savjetovalištu održano predavanje i razgovor „Obitelj – sigurna ljuska“

U Bračnom i obiteljskom savjetovalištu Splitsko-makarske nadbiskupije u ponedjeljak 21. studenog dr. sc. s. Kata Ostojić, ravnateljica ustanova za odgoj i obrazovanje Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, održala je predavanje o temi „Obitelj – sigurna ljuska“.

Nakon uvoda, s. Kata sve je nazočne upoznala sa značajem individualne uloge majke i oca u obitelji, ali i sa značajem njihovog zajedničkog pristupa djeci kroz riječi: „Očevi i majke su djeci najutjecajnije osobe. Međusobna ljubav, suradnja, povjerenje pomažu da djeca odrastaju u zdrave i čvrste osobe. Jasan sustav obiteljskih vrijednosti utječu na razvoj djetetove osobnosti te ju oblikuje.“

Ovo predavanje imalo je za cilj podsjetiti roditelje na sve negativne utjecaje koji mogu oblikovati dječji um i trajno uništiti one dobre obiteljske vrijednosti za koje se svi zalažemo. Neki od tih utjecaja su svakako alkoholizam u obitelji, nasilje, svađe, droge i druge ovisnosti. Opće je poznato da djeca čiji su roditelji ovisnici i sami koriste neadekvatne odgojne metode, imaju veći rizik da u dobi adolescencije izaberu drogu ili neku drugu vrstu ovisnosti kao sredstvo tješenja i rješenja životnih poteškoća. O ovim problemima moramo razgovarati i dužni smo osvijestiti jedni druge o njihovoj sve široj pojavi u našim obiteljima i u našoj okolini.

Suvremeni veliki problem današnjeg društva je svakako i pretjerana zaposlenost roditelja koja izravno utječe na djecu, a time i na cijelu obitelj, pa su u ovom predavanju slušatelji imali priliku čuti načine kako se nositi s ovim problemom te savjete kako poboljšati i kvalitetno koristiti svoje obiteljsko vrijeme.

Dr. Ostojić svoje je predavanje zaključila poticajnim riječima: „Kako bi ljuska vaše obitelji bila čvrsta i sigurna potrebno je Ljubav stalno davati jer se samo dajući obnavlja i učvršćuje…“ potaknuvši roditelje na razmišljanje o svakodnevnim aktivnostima koje se nekad čine beznačajne, a ustvari su jako važne i oblikuju mala dječja srca koja će sutra biti buduće majke i očevi.

Nakon predavanja održana je radionica „Škola života“ koju je vodila Maja Jakšić, psihoterapeutkinja i suradnica Savjetovališta. Sudionici su vođeni pitanjima propitivali što su naučili u svojoj obitelji iz koje su potekli, čemu ih je učio život i što žele proslijediti dalje na svoju djecu i bližnje. Susret je završen diskusijom i razmjenom osobnih iskustava nazočnih.

Leave a Reply