Svečano euharistijsko slavlje povodom Tjedna solidarnosti obilježeno u Bugojnu

Središnje euharistijsko slavlje Tjedna solidarnosti, 16. po redu, ove godine slavljeno je u župi Sv. Ante Padovanskog u Bugojnu 20. ožujka, na Treću korizmenu nedjelju.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić uz sumisništvo varaždinskog biskupa i predsjednika Hrvatskog Caritasa mons. Bože Radoša – koji je uputio i prigodnu propovijed; ravnatelja Caritasa Bosne i Hercegovine mons. Tome Kneževića, ravnatelja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirka Šimića, ravnatelja Caritasa Banjolučke biskupije vlč. Miljenka Aničića, ravnatelja Caritasa hercegovačkih biskupija don Željka Majića, upravitelja župe Bugojno fra Ivice Pavlovića i drugih svećenika.

Prije mise fra Ivica je pozdravio biskupe, svećenike i puk koji se okupio, kao i sve one koji su misno slavlje pratili putem medija.

Kako Središnja Bosna ima svoju tešku povijest i ovo misno slavlje bilo je jedna poruka ne samo solidarnosti nego i podrške Hrvatima Bugojna i ovog dijela BiH.

Ovogodišnje geslo akcije Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, koja se na Treću korizmenu nedjelju obilježava od 2007., a koju organizira Hrvatski Caritas u suradnji s Caritasom Bosne i Hercegovine, je: „Vidio sam, vidio nevolju svoga naroda“ (usp. Izl 3,7).

Na početku euharistijskog slavlja i nadbiskup Vukšić uputio je svoj pozdrav kazavši kako na misi nazočni biskupi i kler sublimiraju zauzetost i sveukupnu dobrotu u svim župama u Republici Hrvatskoj koje su proteklih dana na duhovni i materijalni način bili blizu ljudima u potrebi.

Predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Radoš tijekom propovijedi podsjetio je kako 16. put zajedno teče i buja „rijeka solidarnosti koja prelazi granice između dviju zemalja i jača duhovno zajedništvo između ljudi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.“ „Bog prati ljubavlju svaki naš korak. Vidi nevolju naroda svoga i ima plan kako će svoj narod izvesti na slobodu. Kako će ga bliže privesti k sebi, dati mu dostojanstvo koje je već obećao Abrahamu, Izaku i Jakovu. Bog ne poriče svoju riječ. To se ponavlja i u naše dane. Možda i danas mislimo da je Bog na nas zaboravio. Ne, Bog nije zaboravio. On nas je okupio ovdje danas. Želi nam reći – vidio sam teškoću rata i poraća, ma vidim i današnju nevolju kroz koju prolazimo“, kazao je, među ostalim, mons. Bože.

Misno slavlje, koje je izravno na svom prvom programu prenosila Hrvatska radio televizija, skladnim pjevanjem animirao je župni zbor pod vodstvom s. Auksilije Milić, uz orguljsku pratnju Martina Pavlovića.

Cilj Tjedna solidarnosti duhovno je povezivanje te pomoć najpotrebnijima i najugroženijima kroz strukturalnu i projektnu pomoć Caritasu u Bosni i Hercegovini kojeg čine: Caritas Bosne i Hercegovine, Caritas Vrhbosanske nadbiskupije, Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan i Caritas biskupije Banja Luka, prenosi mrežna stranica Katoličke tiskovne agencije.

Leave a Reply