Otvorimo vrata Doma zajedno!

U četvrtak, 9. lipnja 2022. održana je donatorska večera “Otvorimo vrata Doma zajedno!” u Caritasovom pastoralno-socijalnom centru u Lugu u Kiseljaku.

Projekt gradnje Doma za starije i nemoćne “Dr. Ivan Evanđelist Šarić” kojeg je prije sedam godina u kiseljačkom naselju Lug započeo Caritas Vrhbosanske nadbiskupije privodi se kraju. Po riječima dr. sc. vlč. Mirka Šimića, ravnatelja Caritasa, završeno je oko 80% radova, a u novoizgrađeni Dom za starije i nemoćne čiji je kapacitet preko 100 soba, prvi bi stanari mogli useliti na jesen ove godine. Uz Dom koji će brinuti o starijim i nemoćnim, dio projekta je i vrtić za oko 30 djece. Otprilike toliko radnih mjesta bit će i za njihove roditelje zbog čega je značaj ovog projekta višestruk. Da su svjesni njegove važnosti potvrdili su brojni gospodarstvenici i politički predstavnici.

“Mi smo ovom donatorskom večeri htjeli ispitati puls lokalne zajednice, koliko je njoj ovaj projekt važan. Sudeći po odzivu i uplatama koje su pristigle, itekako je lokalna zajednica svjesna njegove važnosti, a to je nama u Caritasu opet vrlo važno kako bi dosanjali ovaj naš zajednički san” rekao je vlč. Mirko Šimić. Prema njegovim riječima, najviše sredstava, oko 25 posto od do sad uloženih oko 6 šest milijuna KM, osigurao je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. Donatorska večer za ovaj projekt nedavno je održana i u Zadru, a jedan od glavnih organizatora je don Žarko Relota, župnik župe Blaženog Alojzija Stepinca u Zadru.

“Jednostavno veže nas ista ljubav, pripadnost istom narodu i želja pokazati zauzetost jednih za druge. Ovaj projekt tiče se svih ljudi i u Hrvatskoj jer važno je pokazati empatiju za Hrvate u BiH i pomoći u njihovu ostanku na ovim prostorima”, rekao je don Relota.

Važnost projekta gradnje Doma za starije i nemoćne u Lugu lokalna zajednica prepoznala je od samog početka, a želja pomoći u plemenitoj namjeri Caritasa okupila je i brojne gospodarstvenike iz Kiseljaka i Kreševa.

Završetku projekta raduje se i nadbiskup u miru Vinko kardinal Puljić koji svoje umirovljeničke dane, uz Božju pomoć, planira provoditi upravo kao stanar Doma za starije i nemoćne “Dr. Ivan Evanđelist Šarić”. Kardinal se zahvalio na podršci projektu Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije kojoj je godinama bio na čelu, prenosi ARTinfo.

Video prilog RTV HB o donatorskoj večeri pogledajte u nastavku:

Leave a Reply