Općina Stari Grad donirala vozilo Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić uručio je u četvrtak 19. siječnja ključeve vozila “Lada Niva“ ravnatelju Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirku Šimiću za potrebe rada pučke kuhinje “Jelo na kotačima”.

Prilikom posjeta Caritasu krajem prošle godine načelnik Hadžibajrić najavio je kako će pomoći u rješavanju poteškoća s kojima se Caritas susreće pri podjeli obroka korisnicima jer je postojeće vozilo u lošem stanju. Donaciju općinskog vozila Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije na prijedlog načelnika Hadžibajrića podržalo je i Općinsko vijeće Stari Grad, a primopredajom vozila i ključeva ova donacija uspješno je ozvaničena.

“Želim da vam ovo vozilo dobro posluži i da vaša pomoć stigne tamo gdje je najpotrebija. Radite human posao i pomažete najugroženijim kategorijama, a to je fokus djelovanja i naše općine. Sretan sam što smo vam mogli pomoći u vašoj humanoj misiji i uvijek nam se možete obratiti za pomoć jer, iako se ne nalazite na teritoriji Starog Grada, vi velikodušno pomažete svim građanima bez obzira na mjesto prebivališta“, poručio je načelnik Hadžibajrić.

Ravnatelj Caritasa vlč. Mirko Šimić izrazio je zahvalnost za ovu značajnu donaciju: “Vrlo smo zahvalni načelniku Ibrahimu Hadžibajriću koji je prije nekoliko tjedana kada nas je posjetio uvidio naše potrebe i odmah nam odlučio pomoći“, rekao je ravnatelj Šimić te dodao: “Mi smo pučka kuhinja koja svakodnevno dostavlja obroke na nekoliko lokacija u Sarajevu i neophodno nam je vozilo. Današnji poklon Općine i Općinskog načelnika velika je pomoć našem Caritasu, a time i siromašnima koji su u potrebi jer ćemo do njih lakše doći. Naše vozilo koje smo imali je bilo u stanju raspadanja i stalnih potreba za servisiranjem, tako da nam je ova pomoć itekako velika i značajna.“

Caritas Vrhbosanske nadbiskupije svakodnevno pripravlja obroke za 150 korisnika o kojima vodi brigu, a za 110 obitelji u Sarajevu svaki mjesec osigurava obiteljske pakete. Brine se i o beskućnicima kojih je u evidenciji 15 i koji redovito dolaze po svoj obrok. Većina korisnika pučke kuhinje “Jelo na kotačima” ne mogu sami doći po obrok, pa im Caritas hranu vozi na kućne adrese.

Od ove godine Općina Stari Grad Sarajevo, odlukom općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, svakog mjeseca Caritasu isporučuje 20 prehrambenih paketa za njihove korisnike, prenosi mrežna stranica općine Stari Grad.

Leave a Reply