Načelnik općine Stari Grad u posjetu Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije

Caritas Vrhbosanske nadbiskupije svakodnevno priprema tople obroke za oko 150 korisnika, a za 110 obitelji u Sarajevu svaki mjesec osigurava obiteljske prehrambene pakete. Posebnu brigu vodi i o beskućnicima kojih je petnaestak i koji redovito dolaze po svoj obrok. Većina korisnika Caritasove pučke kuhinje “Jelo na kotačima” ne mogu sami doći po obrok, pa im Caritasovi djelatnici hranu dostavljaju na kućne adrese.

Ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić uputio je poziv načelniku općine Stari Grad za posjet i pomoć ovoj humanitarno-pastoralnoj organizaciji. Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić posjetio je Caritas Vrhbosanske nadbiskupije u četvrtak 16. prosinca i upoznao se s radom i poteškoćama s kojima se ova organizacija svakodnevno susreće. Posebno je izazovna činjenica kako je dostavno vozilo Caritasa dotrajalo i u lošem stanju, a potrebno je za svakodnevnu dostavu toplih obroka.

Kao osnovni oblik pomoći, načelnik Hadžibajrić osigurao je 30 prehrambenih paketa obiteljima o kojima se Caritas brine te obećao kako će biti donirano vozilo Caritasu za dostavu hrane iz pučke kuhinje osobama koje su starije i nepokretne. Tijekom posjeta, načelnik je obišao i prostorije pučke kuhinje “Jelo na kotačima” gdje se pripremaju topli obroci za sve korisnike.

“Općina Stari Grad pomaže rad javnih kuhinja i humanitarnih organizacija jer oni brinu o najugroženijim kategorijama stanovništva. Predložit ću Općinskom vijeću Stari Grad da Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije osiguramo jedno vozilo za dostavu hrane jer nisu više u mogućnosti da to rade sa svojim vozilom. Od sljedeće godine ćemo svakog mjeseca obezbjeđivati i prehrambene pakete za njihove korisnike,” najavio je načelnik Hadžibajrić.

Ravnatelj vlč. Šimić zahvalio se na pomoći te naglasio kako je ovo veliko dobročinstvo za ljude kojima je potrebna pomoć: “Zahvaljujem se načelniku Hadžibajriću na ovoj humanoj gesti u ime svih naših korisnika kojima će ovo puno značiti. Naša pučka kuhinja hrani mnoge građane, a od ove godine smo uključili i obroke za djecu od 0 do 1 godine kojih imamo devet. Mi nemamo punktove i onima koji ne mogu doći po obrok nosimo hranu na vrata. To nam je sve teže jer je vozilo staro i dotrajalo. Načelnik nas je razveselio najavom da će nam Općina Stari Grad donirati vozilo i beskrajno smo zahvalni na tome.”

Tijekom posjeta Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije načelnik Hadžibajrić posjetio je i dječji vrtić “Sveta Obitelj” koji djeluje u sklopu ove ustanove, a koji trenutačno pohađa oko 260 djece. Mališani iz vrtića pripremili su za njega zabavni program i izveli nekoliko veselih točaka.

U znak zahvalnosti, ravnatelj vlč. Šimić uručio je načelniku Hadžibajriću prigodan dar, umjetničku sliku s motivom Katedrale srca Isusova, prenosi općinska stranica starigrad.ba.