Izlaslanstvo Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije pohodilo talijansku biskupiju San Miniato kod Firence

Izaslanstvo Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije predvođeno ravnateljem Caritasa vlč. Mirkom Šimićem je u razdoblju od 12. do 15. svibnja pohodilo talijansku biskupiju San Miniato na poziv mjesnog biskupa Andrea Migliavacce. Biskup je 21. i 22. ožujka u ime Talijanske biskupske konferencije sudjelovao na 83. redovitom zajedanju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Mostaru i nakon toga posjetio sjedište Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu. Tom prigodom je razgledao Socijalno-pastoralni centar u izgradnji na teritoriju župe Gromiljak pokraj Kiseljaka i druge Caritasove projekte.
Izaslanstvo Caritasa je sudjelovalo na svečanom Euhartistijskom slavlju u katedrali San Miniato u petak 13. svibnja kojim je ova biskupija, koja ima oko 180.000 vjernika, obilježila 400 godina postojanja te obilježila dan posvete ove stolne crkve iz 12. stoljeća. Biskup Andrea je u prigodnoj propovijedi govorio o sinodalnom hodu ove mjesne Crkve kao dijelu opće Crkve te se kratko osvrnuo na svoj nedavni pohod Bosni i Hercegovini i teškim ratnim stradanjima i poratnom nastojanju biskupijskih zajednica na planu obnove. Srdačnu dobrodošlicu poželio je predstavnicima Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije i generalnom tajniku BK BiH mons. Ivi Tomaševiću koji je ukratko progovorio o trenutačnom stanju Crkve u BiH. Ravnatelj Šimić ukratko je predstavio razne projekte Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije. Uputio je riječi velike zahvalnosti Talijanskom Caritasu ističući da bez humanitarne i svake druge pomoći iz Italije brojni ljudi u Bosni i Hercegovini ne bi preživjeli teška ratna stradanja i poratne godine. U znak zahvalnosti darovao je biskupu Andrei umjetničku sliku sarajevske katedrale Srca Isusova.
S brojnim aktivnostima Caritasa biskupija San Miniato goste iz Sarajeva upoznao je ravnatelj don Armando Zappolini koji je i župnik župe Ponsacco. U svojoj župi im je pokazao Caritasov dom za stare osobe i sve prateće sadržaje te ih upoznao s načinom funkcioniranja.
Caritasovo izaslanstvo pod vodstvom biskupa Migliavacce pohodilo je i veliki karitativni centar u župi Orentano u okviru kojeg djeluje Dom za stare i nemoćne osobe, dječji vrtić i jaslice, a tijekom ove godine započet će i izgradnju bolnice. U okviru kompleksa nalazi se i zoološki vrt koji nije zanimljiv samo djeci nego i starijim i nemoćnim osobama koje djelatnici dovezu u autu za golf. O ovom centru brigu vodi biskupijska zaklada posvećena Blaženoj Djevici Mariji.
Šestočlana delegacija Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije posjetila je i Dom za stare i nemoćne osobe „Sveti Augustin“ u mjestu Marina di Pisa na obali Tirenskog mora koji vode časne sestre svete Ane. Sestre ove Provincije sa sjedište u Pisi, aktivne su i u Centru u Orentanu.
Ravnatelj Šimić izrazio je zahvalanost biskupu Andrei za gostoljubivost i mogućnost da upoznaju projekte Caritasa biskupije San Miniato što će pomoći i djelatnicima Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije te izrazio nadu da će ovo prerasti u partnerstvo između dva Caritasa.
Ovaj pohod bio je prilika i za duhovno osnaživanje Caritasovih djelatnika koji su posjetili svetište svetog Ante i svetog Leopolda Mandića u Padovi te monašku zajednicu Monastero Di Bose u kojoj živi pet monaha u blizini San Gimignana, toskanskog grada tornjeva.
Caritasovo izaslanstvo posjetilo je i dijecezanske Caritase u Zadru i Rijeci. U Caritasovom centru u Rijeci imali su priliku upoznati djelatnosti doma za žene i djecu Sveta Ana. Posjetili su i ustanovu za palijativnu zdravstvenu skrb „Marija K. Kozulić“. U Zadru su se susreli s ravnateljem Caritasa zadarske nadbiskupije vlč. Darijom Matakom.
Na povratku su svratili u župu sv. Margarete u Klenovici pokraj Crikvenice gdje ih je gostoljubivo primio župnik vlč. Jakov Filipović, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije. Gosti su sa zanimanjem saslušali njegovo iskustvo izuzetno teške borbe s koronavirusom i dane liječenja u riječkom kliničkom centru. Župnik Filipović opisao je dane provedene na respiratoru prije čega se ispovijedio, pričestio i primio bolesničko pomazanje. Iznio je iskustvo borbe sa smrću i dane polaganog oporavka. Zahvalan je Bogu, liječničkom osoblju i brojnim osobama koje su molile za njegovo zdravlje. Zahvalan je i Riječkoj nadbiskupiji i nadbiskupu koadjutoru mons. Mati Uziniću za trajnu brigu i potporu.

Opis nije dostupan.
Opis nije dostupan.
Opis nije dostupan.
Opis nije dostupan.
Opis nije dostupan.
Opis nije dostupan.
Opis nije dostupan.
Opis nije dostupan.
Opis nije dostupan.

Leave a Reply