Božićna duhovna obnova djelatnika Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije

Djelatnici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije i dječjeg vrtića “Sveta Obitelj” prošlog tjedna su u razdoblju od 16. do 18. prosinca 2022. imali božićnu duhovnu obnovu i priliku za stručno usavršavanje i razmjenu iskustva u Republici Hrvatskoj.

Prvog dana, u petak 16. prosinca 2022., najprije su imali priliku posjetiti dječji vrtić “Brat Sunce” u Podstrani gdje ih je dočekala i izrazila dobrodošlicu s. Ljiljana Stipić, voditeljica podružnice ovog vrtića. Zajedno sa svojim djelatnicama govorila je o iskustvu u radu u ovoj predškolskoj ustanovi, kao i sa svim izazovima s kojima se susreću. Nakon toga, slijedila je zajednička sveta misa u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Žrnovnici koju je predvodio don Mario Matković uz koncelebraciju ravnatelja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirka Šimića.

Nakon svete mise djelatnici su sudjelovali u duhovnoj obnovi tijekom koje je don Mario govorio o pravim vrijednostima u ovim božićnim pripravama: “U ovoj pripravi za Božić želim vas barem malo potaknuti na dublje razmišljanje o životu i vjeri i svemu onome što život stavlja pred nas. Vjera u Boga i pouzdanje u Boga treba biti naš glavni oslonac u životu, upravo ta vjera nas odgaja za ljubav i pokreće nas da se dajemo u svom pozivu, pa čak i kod nepravde i nerazumijevanja. Ako je život sveden samo na interes, računicu i proračunatost onda je takav život osiromašen i površan, a u konačnici i bijedan.”

Ovim riječima don Mario je potaknuo djelatnike na duševni mir, dao pouku o kolegijalnosti i međusobnom poštovanju, a time i veličao nematerijalne vrijednosti Božića te pripremio duše za predstojeće blagdane. Duhovnu obnovu zaključio je inspirirajućim riječima: “Bogatstvo života proizlazi iz nesebičnog darivanja uvijek iznova i u obitelji i na poslu, pa čak i onda kad nema dovoljno zahvalnosti. Prepuštam vama da budete otvoreni Bogu da prepoznate ono što nije dobro. Uvijek polazeći od neizmjernog Božjeg milosrđa i ljubavi. Jer Bog nam je upravo očitovao svoje milosrđe kroz svog sina Isusa Krista. Spoznaja tog milosrđa i ljubavi najbolje odgaja čovjeka i čini da bude na pravom putu.”

Nakon duhovne obnove djelatnici Caritasa i vrtića “Brat Sunce” su u Splitu proveli vrijeme zajedno gdje su razmijenili svoja iskustva, potrebe, želje i razmišljanja, a sve u zdravoj i opuštenoj atmosferi.

Drugi dan, 17. prosinca 2022. djelatnici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije predvođeni ravnateljem vlč. Šimićem i s. Katom Ostojić posjetili su Grad Zadar. Prilikom posjete Zadru vidjeli su i uživali u zanimljivostima ovog grada kao što su instalacija “Pozdrav Suncu” i “Morske orgulje” te u božićnim čarolijama upravo u vrijeme Adventa. Nakon Zadra, ponovno su se uputili prema Rivi u Splitu gdje su posjetili “Advent Prokurative” te zajedno gledali utakmicu Svjetskog prvenstva u nogometu Hrvatska – Maroko. Ovaj dan završio je zajedničkom svečanom večerom s djelatnicima vrtića “Brat Sunce”, s. Ljiljom i don Mariom Matkovićem.

U nedjelju 18. prosinca 2022. djelatnici su posjetili Župu Gospe od zdravlja u Podstrani gdje su sudjelovali na svetoj misi koju je predvodio don Nikola Mikačić s ravnateljem vlč. Šimićem. Nakon svete mise organiziran je povratak u Sarajevo, koji je obilježio i posjet Međugorju i crkvi sv. Jakova.
Prilika za razmjenu iskustva i znanja te prilika za tradicionalnu božićnu duhovnu obnovu je nešto na čemu su djelatnici iznimno zahvalni i na što su posebno ponosni jer im daje poticaj za još bolje i srdačnije karitativno djelovanje.

Leave a Reply