Nadbiskup Vukšić i kardinal Puljić zahvalili bjelovarskom gradonačelniku Hrebaku za dugogodišnju potporu Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije

Predsjednik Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, u popodnevnim satima 24. siječnja 2024. primio je gradonačelnika Grada Bjelovara gospodina Darija Hrebaka i zadržao se s njim u dužem razgovoru. Gradonačelnik Dario Hrebak došao je u posjet sjedištu Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine zajedno s bivšom gradonačelnicom gđom Đurđom Adlešić koja je započela pružati potporu ovom Caritasu u vrijeme svoga upravljanja gradom Bjelovarom 2005. što je nastavio njezin nasljednik gospodin Antun Korušec, a i sadašnji gradonačelnik Hrebak. U razgovoru su sudjelovali i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić i ravnatelj Caritasa vlč. Mirko Šimić.

U znak zahvalnosti za višegodišnju pomoć i vrlo lijepu suradnju s Caritasom Vrhbosanske nadbiskupije gradonačelnik Hrebak primio je iz ruku nadbiskupa Vukšića Povelju Gradu Bjelovaru. Tijekom razgovora vrhbosanski nadbiskup je upoznao svoje goste s trenutnim stanjem u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i cijeloj Crkvi u Bosni i Hercegovini, a osvrnuli su se i na pojedina aktualna pitanje u društvu.

Gradonačelnik Hrebak i gospođa Adlešić posjetili su potom sjedište Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u sarajevskoj gradskoj četvrti Stup gdje ih je ravnatelj Šimić upoznao s tijekom pojedinih projekata. Svećenik Mirko još jednom je zahvalio za potporu Grada Bjelovara tijekom izgradnje Caritasova dječjeg vrtića „Sveta Obitelj“ i pučke kuhinje koji se nalaze neposredno uz Središnjicu Caritasa. Osvrnuli su se i na provedbu prošlogodišnjeg projekta u okviru programa prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine pod nazivom „Dobrobit djece ne poznaje granice“ u koju je uključen i bjelovarski dječji vrtić i buduća podružnica spomenutog Caritasova dječjeg vrtića u Lugu pokraj Kiseljaka.

Ravnatelj Šimić sa svojim suradnicima ugostio je gradonačelnika Hrebka i gospođu Adlešić u nedavno otvorenom Caritasovu Pastoralno-socijalnom centru „Sv. Josip“ u mjestu Lug u općini Kiseljak, četrdesetak kilometara zapadno od Sarajeva.

Svi u Centru posebno su se obradovali dolasku nadbiskupa vrhbosanskog u miru kardinala Vinka Puljića koji se uvelike oporavio od zdravstvenih poteškoća tijekom posljednja dva mjeseca. Ravnatelj Šimić upoznao je goste iz Bjelovara s prvim djelatnicima u Domu za starije „Dr. Ivan Evađelist Šarić“ u okviru spomenutog zdanja te im pokazao jedan dio koji je već započeo s radom. Kardinal Puljić i gosti iz Bjelovara rado su se zadržali u razgovoru i pjesmi s korisnicima i djelatnicima Doma. Pridružio im se i vlč. Marko Mikić, župnik župe Gromiljak na čijem se teritoriju nalazi ovaj Centar.

Tijekom zajedničke večere u spomenutom Centru, gradonačelnik Dario Hrebak darovao je kardinalu Puljiću jednu sliku s grbom grada Bjelovara i drugu sliku na kojoj je katedrala sv. Terezije Avilske. Ove slike krasit će dvoranu s imenom Grada Bjelovara u ovom Centru. Također je darovao kardinalu Puljiću razne domaće biljne proizvode i poželio mu brz i potpuni zdravstveni oporavak.

Ravnatelj Šimić uputio je riječi zahvale gostima iz Bjelovara te se kratko osvrnuo na višegodišnju lijepu suradnju i dao prigodne darove.

Budući da je kardinal Puljić 22. siječnja proslavio svoj imendan, djelatnici Caritasa i spomenutog Doma na čelu s ravnateljicom karitativnih ustanova za odgoj i obrazovanje s. Katom Ostojić pripremili su kardinalu Puljiću imendansku tortu, a svi zajedno zapjevali su mu i čestitarsku pjesmu.

Malobrojni korisnici Doma za starije i nemoćne u Lugu posebno rado sudjelovali su na slavlju Svete mise u kapelici Centra koju je u jutarnjim satima, 25. siječnja predvodio generalni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević uz koncelebraciju ravnatelja Šimića koji, kad god mu je to moguće, slavi ovdje Svetu misu. U prigodnoj propovijedi tajnik Tomašević progovorio je o blagdanu obraćenja sv. Pavla apostola, koji Crkva slavi toga dana, i o završetku ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana. Potaknuo je sve na trajno obraćenje i na molitvu da svi kršćani budu jedno u Isusu Kristu, prenosi KTA.

Leave a Reply