Konferencija o položaju Roma u BiH

U utorak 19. srpnja 2022. Caritas Vrhbosanske nadbiskupije organizirao je Konferenciju o položaju Roma u BiH.

Caritas Vrhbosanske nadbiskupije već dulji niz godina pomaže različite romske organizacije, a ova konferencija bila je prilika za razgovor o problemima, poteškoćama i izazovima s kojima se Romi susreću.

“Bez edukacije ne možete funkcionirati na tržištu rada zbog čega se mora raditi na rušenju stereotipa koje Romi imaju prema obrazovanju. Zahvaljujući našim podupirateljima možemo pomagati Romima, ali i zahvaljujući našim djelatnicima koji imaju puno iskustva i ljubavi za rad s romskom zajednicom. Ova konferencija je dobila na važnosti jer smo htjeli čuti iz njihovih usta što ih tišti i što je potrebno dalje učiniti” rekao je ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić.

Konferenciji je nazočio i nadbiskup vrhbosanski mons. Tomo Vukšić koji je u pozdravnom obraćanju istaknuo kako su svi ostali problemi prolazni i imaju rok trajanja, dok je loš položaj romske populacije stalan i to se konačno mora na bolje mijenjati. Na konferenciji su se obratili i zastupnik romske manjine u hrvatskom saboru Veljko Kajtazi, predsjednica Saveza Roma RH Suzana Krčmar, socijalni radnik općine Kiseljak Boris Grubešić i Mujo Fafulić, predsjednik Centra za potporu Roma “Romalen” iz Kaknja.

Više o konferenciji u videu prilogu RTV HB: