Sjednica Upravnog i Nadzornog vijeća Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije

Zajednička sjednica Upravnog i Nadzornog vijeća Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije održana je u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu u ponedjeljak, 31. svibnja 2021.

Sjednicom je predsjedao predsjednik Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski uz sudjelovanje nadbiskupa koadjutora vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, mons. Slađana Ćosića, generalnog vikara, vlč. Mirka Šimića, ravnatelja Caritasa VN-a, mons. Ante Meštrovića, preč. Vladimira Pranjića, vlč. Franje Tomića, vlč. Fabijana Stanušića, mons. Bosiljka Rajića, preč. Darka Tomaševića i preč. Marka Mikića, prenosi nedjelja.ba.

Nakon uvodne molitve i pozdrava kardinala Puljića riječ je preuzeo ravnatelj Šimić koji je predstavio dnevni red koji se sastojao od 10 točaka.

Ravnatelj vlč. Šimić upoznao je sudionike s aktualnim projektima Caritasa VN, načinom njihova financiranja, održivosti te poteškoćama s kojima se susreće u radu ove institucije.

Posebnu pozornost zaokupila je točka dnevnog reda o proslavi 90.-te obljetnice Caritasa koja će biti obilježena u razdoblju od lipnja 2021. do studenoga 2022. nizom različitih aktivnosti. Već ovih dana biti će upriličeno snimanje emisija na RTV Herceg Bosni o radu i djelovanju Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije. 16. srpnja 2021. bit će obilježena 150 godina rođenja i 61. godišnjica smrti Ivana Evanđelista Šarića, utemeljitelja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije svetom Misom u kapelici Drinskih mučenica u Središnjici Caritasa. Također, jedan od događaja bit će i sveta Misa u katedrali 21. studenoga 2021., na svetkovinu Krista Kralja na kojoj će sudjelovati i svi djelatnici Caritasa, a povodom dana utemeljenja Caritasa (22. 11. 1931.). U svibnju 2022. planiran je dan otvorenih vrata u Caritasovoj podružnici Kiseljak koja je trenutačno u izgradnji. U listopadu 2022. održala bi se svečana akademija povodom 90.-te obljetnice Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije. Predviđene su i druge aktivnosti, a sve će biti okončano 22. studenoga 2022. Cjelokupno obilježavanje ove obljetnice bit će uvjetovano i pandemijom COVID-19 koja je još uvijek prisutna među nama.

Na sjednici je predloženo da nadolazeća godina 2021.-2022. bude i Godina Caritasa na razini Vrhbosanske nadbiskupije.