Nadbiskup Vukšić posvetio oltar i blagoslovio kapelicu u Caritasovu Centru u Lugu pokraj Kiseljaka

Nadbiskup Vukšić, u subotu 14. listopada 2023. posvetio je oltar i blagoslovio kapelicu u novom Pastoralno-socijalnom centru Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u Lugu pokraj Kiseljaka, četrdesetak kilometara zapadno od Sarajeva.

Nadbiskup metropolit vrhbosanski i predsjednik Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije mons. Tomo Vukšić, u subotu 14. listopada 2023. posvetio je oltar i blagoslovio kapelicu u novom Pastoralno-socijalnom centru Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u Lugu pokraj Kiseljaka, četrdesetak kilometara zapadno od Sarajeva.

Uz sudjelovanje brojnih djelatnika i prijatelja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, dobročinitelja, predstavnika izvođača radova, časnih sestara, župljana Gromiljaka i drugih, Euharistijsko slavlje u tek dovršenoj i lijepo uređenoj kapelici predvodio je nadbiskup Vukšić uz koncelebraciju ravnatelja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirka Šimića, župnika u Gromiljaku vlč. Marka Mikića i nadbiskupova tajnika vlč. Marina Babića.

Asistencijom je ravnao profesor vlč. Ivan Rako, a liturgijsko pjevanje animirao je zbor župe Imena Marijina u Gromiljaka pod ravnanjem sestre Služavke Malog Isusa Marinele Zeko.

Riječi zahvale nadbiskupu Vukšiću, svećenicima i svim prisutnima uputio je ravnatelj Šimić. Posebno je zahvalio djelatnicima Caritasa na čelu sa zamjenicom s. Katom Ostojić, Školskom sestrom franjevkom Provincije Svete Obitelji sa sjedištem u Mostaru. Istaknuo je da radovi oko Centra i u samoj zgradi još uvijek nisu sasvim dovršeni što je bilo primjetno po strojevima koji su nakon Mise nastavili s asfaltiranjem staza oko zdanja i radnicima koji su radili na uređenju zgrade i okolice.

Prije početka Svete mise nadbiskup Vukšić je pozdravio sudionike Euharistijskog slavlja. „Danas, na ovaj svečani dan, blagoslivljamo ovu kapelicu u kapelici u kojoj će se okupljati naša braća i sestre, iskazivati slavu Gospodinu Bogu i preporučivati mu svoje nakane i svoje želje i posvećujemo ovaj oltar na kojemu će se slaviti euharistijska žrtva po kojoj će Krist Gospodin stalno biti prisutan među braćom i sestrama koja se ovdje budu okupljali“, rekao je nadbiskup Tomo u uvodnoj riječi i potom blagoslovio vodu i njome poškropio sve prisutne u znak pokore i spomen krštenja kao i novi oltar i zidove kapelice.

Nakon naviještene Božje riječi nadbiskup Vukšić je uputio prigodnu homiliju. „Danas u ovom Pastoralno socijalnom centru blagoslivljamo kapelicu na čast sv. Josipa u kojoj će se na molitvu okupljati zajednica Isusovih vjernika. Istim obredom u njoj posvećujemo oltar na kojemu će se za njih i s njima slaviti sveta Misa. I prva misao koja se u ovoj svečanoj prigodi nameće sama od sebe jest zahvalnost“, kazao je nadbiskup Vukšić te nastavio:.

„Naša duboka zahvala upućena je prije svega dragom Bogu koji je, svojom providnošću, učinio da se rodi zamisao o gradnji ovakve ustanove. Hvala i onima koji su predložili i podržali tu zamisao, a osobito onima koji su je svojim odlukama i radom pretvorili u stvarnost i sve doveli do ovoga svečanog trenutka. Hvala također brojnim dobrim ljudima i dobrotvornim ustanovama koji su svojim darovima, molitvama i potporom pomogli da dođe do ovoga trenutka, jer samo dragi Bog zna da li bi se bez njihove ljubavi i sudjelovanja ovo uopće moglo dogoditi. Hvala Caritasu naše Nadbiskupije, njegovu vodstvu i svim djelatnicima ponaosob, koji nesebično daruju sebe, svoje znanje i vrijeme, i služe ljudima u potrebi. Činili su to i ovdje za vrijeme gradnje ovoga Centra i činit će s jednakim predanjem i ubuduće. I u tomu će uvijek, kao i do sada, imati podršku cijele Nadbiskupije, jer konkretna ljubav prema braći i sestrama, kao pravilo i načelo, je znak raspoznavanja kršćanske vjere, a kao praksa takva ljubav je legitimacija svake biskupije, župe, redovničke zajednice i svakoga pojedinog kršćanskog vjernika“, rekao je vrhbosanski nadbiskup ističući da će „ova kapelica i cijeli Pastoralno socijalni centar nositi ime svetoga Josipa, Gospina zaručnika i Isusova poočima i odgojitelja“.

„Osim što smo naviknuti da pojam hram označava materijalnu građevinu koja je namijenjena za bogoštovlje, u tekstovima Novoga zavjeta poznata je slika hrama Božjega, kojom je predstavljen svaki kršćanin kao i cijela zajednica Isusovih vjernika. Tom usporedbom, koju biblijski pisci koriste prije negoli je u kršćanstvu nastao običaj podizanja posebnih prostora posvećenih bogoštovlju, naznačeno je duhovno stanje po kojemu je svaki kršćanski vjernik ugrađen u zajednicu, građevinu Božju, u kojoj je on samo ‘jedan od’ jednakih, brat ili sestra svakomu drugomu koji je njemu također to isto, i koji je jednako ugrađen u istu građevinu, u kojoj nema razlikovanja na domaće i strance… Važno je podizati i ukrašavati vidljive hramove Božje. Time vjernici iskazuju čast i slavu Bogu a oni služe za duhovne potrebe ljudi. No još je važnije truditi se i u životu zaista biti prebivalište Božje jer svaki je kršćanski vjernik, prije bilo koje građevine, pozvan biti hram Božji. Odnosno svaki crkveni molitveni prostor zamišljen je kao hram hramova. To jest, materijalni hram Božji treba biti mjesto u kojemu se živi hramovi okupljaju na molitvu i sa zahvalnošću iskazuju slavu Bogu“, poručio je pastir Crkve vrhbosanske.

Podsjetivši da je misni odlomak toga dana uzet iz Lukina evanđelja te opisuje Isusa na njegovu putu prema Jeruzalemu, odnosno Isusa u odlučnom hodu prema kraju svoga zemaljskog života i prema uskrsnuću, nadbiskup Vukšić je istaknuo da je poruka Evanđelja namijenjena za one koji su spremni popraviti se, odnosno za malene i ponizne pred Bogom. „Kao što je Isus, za dobro ljudi i za njihovo spasenje, sa svom odlučnošću krenuo prema Jeruzalemu radi izvršenja svoga poslanja, danas molimo Njegov božanski blagoslov da ovaj Pastoralno socijalni centar, po zagovoru sv. Josipa i bl. Miroslava, može odlučno krenuti u iskazivanje skrbi za braću i sestre koji će, zbog bolesti ili starosti, ovdje tražiti smještaj. I neka oni svojim molitvama, bogatim životnim iskustvom i mudrošću pomognu ovom Centru u njegovu rastu. Neka im djeca, koja će ovaj Centar u budućnosti također okupljati, budu na radost, a oni djeci dobar primjer u njihovu odrastanju. I neka djeca tako odrastaju i napreduju da se svakomu od njih, dok ga se promatra kako se ponaša i što radi, s pravom mogne kazati: Blago majci! Jednak blagoslov molimo i želimo također za sve djelatnike ovoga Centra. Neka svojim djelom i ponašanjem uvijek budu lijepo lice Božje ljubavi, građevina Božja i njegov hram. I neka svi – djelatnici, štićenici, djeca i svi ostali – vazda slušaju Riječ Božju i čuvaju je“, poručio je nadbiskup Vukšić.

Nakon zajedničke ispovijesti vjere, svi prisutni su klečeći molili Litanije svih svetih. Potom je pročitana povelja o blagoslovu kapelice i posvete oltara, a nadbiskup Vukšić je u oltar pohranio povelju i moći blaženoga Miroslava Bulešića, hrvatskoga svećenika iz Istre i mučenika. Prije toga u propovijedi je kazao da „činimo to također sa željom da ovaj mučenik iz naše nedavne prošlosti svima, koji budu izloženi patnjama tijela i duše, svojim primjerom bude uzor strpljena u kušnjama i da pred licem Božjim zagovora njihove plemenite nakane i molitve koje će ovdje izricati“. Spomenute relikvije ravnatelju Šimiću i njegovim suradnicima predao je na kraju Misnog slavlja u povodu 76. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića u Svetvinčentu, 24. kolovoza 2023. biskup porečki i pulski mons. Ivan Štironja uz riječi: „Rado ustupamo relikvije na čašćenje u Vrhbosansku nadbiskupiju, točnije u Pastoralno socijalni centar Caritasa i radujemo se jer mislimo da je to pravo mjesto za relikvije bl. Miroslava koji je uvijek gradio onaj duh Caritasa na ovim prostorima i kako vele, da nikada nikoga nije odbio. Zato želimo da vam bude istinski zagovornik u biskupiji, svima onima koji će se moliti pred njegovim relikvijama.“

Potom je nadbiskup Vukšić izmolio posvetnu molitvu te izlio krizmano ulje na oltar i pomazao ploču te stavio na oltar pet svijećica za paljenje tamjana i pokadio oltar. Nakon obreda posvete, pobrisana je oltarna ploča, a ravnatelj Šimić je upalio svijeće na oltaru koji je prije toga prekriven oltarnikom. Uslijedila je euharistijska služba.

Nakon Svete mise nastavljeno je zajedničko druženje.

U sklopu ovog Pastoralno-socijalnog centra nalazit će se dom za starije i nemoćne, dječji vrtić, skladišta i drugi sadržaji potrebni za funkcioniranje ovog Centra. Početak radova na izgradnji Caritasove podružnice u Lugu blagoslovio je, 11. travnja 2015. nadbiskup vrhbosanski i predsjednik dijecezanskog Caritasa kardinal Vinko Puljić uz sudjelovanje biskupa u Klagenfurtu mons. Aloisa Schwarza i drugih uzvanika. Glavni projekt izradilo je poduzeće Arhitekt d.o.o. Mostar, a glavni izvođač radova je tvrtka Nikodil, d.o.o. Kiseljak. Glavni donator i partner u projektu je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike (Vlada Republike Hrvatske), prenosi Katolička tiskovna agencija (kta).

Leave a Reply