Nadbiskup Vukšić predsjedao Skupštinom Caritasa vrhbosanske nadbiskupije

Skupština Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije održana je, u četvrtak 4. svibnja 2023. u središnjici spomenutog Caritasa u naselju Stup u Sarajevu pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog mons. Tome Vukšića, predsjednika ovog dijecezanskog Caritasa. Na sjednici su sudjelovali članovi Upravnog odbora i Nadzornog vijeća te ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić s najbližim suradnicima.

Nakon zajedničke molitve i riječi dobrodošlice ravnatelja Šimića, nadbiskup Vukšić je zahvalio svima za dolazak i sudjelovanje. Riječi zahvale uputio je svim djelatnicima Caritasa na čelu s ravnateljem za njihov važan doprinos u pastoralno-karitativnom djelovanju mjesne Crkve posebno kada je riječ o ljudima u potrebi.

Sudionici Skupštine najprije su saslušali kratka izvješća koordinatorica pojedinih projekata i voditeljica pojedinih ustanova Caritasa te ravnatelja i tajnika Caritasa. Između ostalog, izvijestili su: o radu Caritasova pučke kuhinje u Sarajevu, kućnoj njezi starih i nemoćnih u nekoliko dekanata Vrhbosanske nadbiskupije, psihosocijalnoj podršci, posudbi medicinskih pomagala, pomoći u socijalizaciji romske djece i njihovoj integraciji u društvo, potpori migrantima, stradalima u poplavama, svakodnevnom karitativnom radu i podjeli pomoći, suradnji s pojedinim ustanovama koje brinu za osobe s invalidnošću…

Tijekom sjednice bilo je riječi i o radu Predškolske ustanove Sveta Obitelj na Stupu i Domu za studentice „Kraljica Katarina Kotromanić“ u sarajevskoj četvrti Višnjik te partnerstvu s Caritasima Đakovačko-osječke, Splitsko-makarske i Ljubljanske nadbiskupije te Krčke biskupije. U izvješćima je govoreno i o brizi za profil Caritasovih djelatnika te duhovnim obnovama za katoličke djelatnike. Također su spomenuti projekti čija se provedba planira u tekućoj 2023. godini. Bilo je riječi i o pojedinim poteškoćama na koje Caritasovi djelatnici nailaze u svom radu.

Ravnatelj Šimić je izvijestio i o tijeku radova u Pastoralno-socijalnom centru u mjestu Lug u župi Gromiljak pokraj Kiseljaka u kojem će biti omogućen smještaj starijim i nemoćnim osobama i otvoren dječji vrtić. Zaključeno je da ovaj veliki projekt bude stavljan u funkciju po fazama te izražena nada da će u jesen tekuće 2023. ovaj centar biti otvoren.

Pošto je zahvalio za prikazana izvješća i planove, nadbiskup Vukšić je istaknuo da Caritas nije samo humanitarna ustanova kao mnoge druge nego da je riječ o crkvenoj ustanovi koja ima svoje pastoralno-karitativno poslanje u službi evangelizacije s ciljem promicanja i svjedočenja kršćanske djelotvorne ljubavi u skladu s evanđeoskim poslanjem. Progovorio je i o obvezi državnih vlasti na raznim razinama da, prigodom praktične provedbe upisa djece i predškolske ustanove, poštuju slobodu roditelja o upisu svoje djece u ustanove u koje to oni žele.

Sjednica je završena zajedničkom molitvom i druženjem, prenosi kta.

Leave a Reply