Nadbiskup Vukšić posjetio prve korisnike u Caritasovu Domu za starije i nemoćne u Lugu pokraj Kiseljaka

Predsjednik Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata, 18. siječnja 2024. posjetio je prvih desetak korisnika Dom za starije i nemoćne Dr. Ivan Evanđelist Šarić.

Predsjednik Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata, 18. siječnja 2024. posjetio je prvih desetak korisnika Dom za starije i nemoćne Dr. Ivan Evanđelist Šarić u okviru Pastoralno-socijalnog centra Sv. Josip u mjestu Lug u općini Kiseljak, četrdesetak kilometara zapadno od Sarajeva.

Ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić i ravnateljica karitativnih ustanova za odgoj i obrazovanje s. Kata Ostojić, Školska sestra franjevka Provincije Svete Obitelji u Hercegovini, upoznali s nadbiskupa Vukšića s počecima funkcioniranja ovog Doma nakon čega je uslijedio susret s prvih desetak korisnika koji su obradovani iznenadnim posjetom pastira Crkve vrhbosanske. Nadbiskup Vukšić je sa zanimanjem saslušao dojmove ovih osoba treće životne dobi o boravku u njihovom novom Domu. U razgovoru su izrazili zahvalnosti za skrb i za osoblje koje vodi brigu o njima. Vrhbosanski nadbiskup zanimao se za njihova imena i mjesta iz kojih dolaze, a susret je protekao u vrlo lijepom ozračju. Ravnatelj Šimić sa suradnicima ukratko je upoznao nadbiskupa Vukšića s daljnjim radovima na uređenju ovog karitativnog zdanja i okoliša.

Budući da se Caritasov Dom za starije i nemoćne nalazi u župi Imena Marijina u Gromiljaku, 16. siječnja gromljački župnik vlč. Marko Mikić, koji je i član Upravnog odbora Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, predvodio je Euharistijsko slavlje u kapelici Doma uz koncelebraciju ravnatelja Šimića i njegovih suradnika i suradnica te djelatnika i korisnika Doma. I prije nego je počelo Misno slavlje, jedna starija korisnica zanimala se kada će ponovno biti slavljena Sveta misa. Nakon Euharistijskog slavlja župnik Mikić prvi put je blagoslovio korisnike ovoga Doma kojega je svečano blagoslovio nadbiskup Vukšić na otvaranju, 19. listopada 2023. Korisnici su bili vidno obradovani ovim lijepim susretom koji je nastavljen i za zajedničkim stolom gdje je, između ostalog, jedan korisnik pokazao glazbeno umijeće sviranjem na tamburici.

Dom za starije i nemoćne u Lugu, koji je smješten smještenog na tromeđi prometnica Kiseljak – Fojnica – Busovača, početkom nove 2024. godine otvorio je svoja vrata za desetak korisnika. Dom je zamišljen kao mjesto gdje će svakomu korisniku biti omogućen kvalitetan smještaj i odgovarajuću njega u ozračju prihvaćenosti i topline. Smješten je u prirodi pa osobe treće životne dobi, koji su najvećim dijelom proživjeli brojne životne nedaće, mogu provoditi ugodne i lijepe dane neopterećeni svakodnevnim brigama u vezi s hranom i smještajem. Ovaj potpuno novi Dom, izgrađen i uređen u skladu s najnovijim standardima omogućuje korisnicima humane uvjete stanovanja, kvalitetnu zdravstvenu i drugu skrb, njegu, sigurnost i toplinu vlastitog doma. Popratni sadržaji pomažu očuvanju psiho-fizičke motorike sudionika. U okviru karitativnog centra u Lugu bit će otvoren i dječji vrtić.

A Caritas Vrhbosanske nadbiskupije već ima dječji vrtić Sveta Obitelj koji se nalazi pokraj župne crkve i svetišta Uznesenja Blažene Djevice Marije na Stupu u Sarajevu. Dana 19. siječnja stupski župnik i sarajevski dekan preč. Miroslav Ćavar pohodio je ovaj vrtić te blagoslovio djecu, djelatnike i prostorije. Dobrodošlicu su mu poželjele djelatnice i djelatnici vrtića i Caritasa na čelu s ravnateljicom s. Katom Ostojić, prenosi KTA.

Leave a Reply